Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Logo

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wracam po przerwie do tego działu, a toż dlatego, że potrzebuję informacji odnośnie tworzenia loga.

Przydadzą się wszystkie porady, od czego zacząć itd. znajomy poprosił mnie żebym coś mu zaprojektował, a skoro jest okazja, żeby poszerzyć horyzonty to czemu nie :)

Czego unikać, co może pomóc ?

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Zainstaluj sobie program do grafiki wektorowej taki jak Adobe Illustrator czy Corel Draw :)

1 z pierwszych wyników z google:

http://www.logofirmowe.pl/reguly-i-zasady-projektowania-logo/

Program posiadam, ten artykuł też czytałem, także dużo nie pomogłeś, ale dzięki za chęci :)

Dzięki za linki do tutoriali, ten z kaczuchą już widziałem, ale drugi się przyda :)

Teraz może pytanie odnośnie samego pomysłu, jak wpaść na coś ciekawego, coś co przyciągnie uwagę ?

Zabić za takie pytanie można, wiem, ale jednak pytam, bo może akurat ktoś coś ciekawego napisze :)

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Teraz może pytanie odnośnie samego pomysłu, jak wpaść na coś ciekawego, coś co przyciągnie uwagę ?

Coś co przyciągnie uwagę. Jakieś słowo kluczowe. Np logo ma być od firmy z aparatami więc w tle jakiś aparat lub piękne zdjęcie kraj obrazu i piękny napis nazwy firmy czy coś

Na co ma być to logo? To może jakąś podpowiedź damy na tworzenie, jakiś pomysł, coś co mogłoby na nim być :P

3t6EGVz.png

Opublikowano

Coś co przyciągnie uwagę. Jakieś słowo kluczowe. Np logo ma być od firmy z aparatami więc w tle jakiś aparat lub piękne zdjęcie kraj obrazu i piękny napis nazwy firmy czy coś

Na co ma być to logo? To może jakąś podpowiedź damy na tworzenie, jakiś pomysł, coś co mogłoby na nim być :P

Nie zgodzę się z Tobą. Moim zdaniem ważniejsze jest przejrzysty, schludny, pomysłowy herb ? (chodzi mi o obrazek xD) który łatwo wpada w oko.

Myślę, że napis jest ważny, ale głównie skupiłbym się na herbie ?

Opublikowano

Nie zgodzę się z Tobą. Moim zdaniem ważniejsze jest przejrzysty, schludny, pomysłowy herb ? (chodzi mi o obrazek xD) który łatwo wpada w oko.

Sygnecie*

Wszystko zależy od wymogów, jakie stawia np firma ewentualnie od upodobań.

Nie każde logo posiada sygnet, jak i nie każdy sygnet posiada napis.

edit:

Przykład: Ostatnio moja firma robiła zlecenie na logo do biura księgowego Deutschman, czy jakoś tak, chcieli sam napis, jakąś ciekawą, zmodyfikowaną czcionką bo bardziej zależało im na przekazie tekstowym, niż na jakiś wynalazkach graficznych.

Opublikowano

Herb? xD (tak, obrazek xD) Nie chodziło mi o to że napis ma być taką główną rzeczą na którą będziemy patrzeć tylko że ma być ładny, przejrzysty :P

3t6EGVz.png

Opublikowano

Herb? xD (tak, obrazek xD) Nie chodziło mi o to że napis ma być taką główną rzeczą na którą będziemy patrzeć tylko że ma być ładny, przejrzysty :P

Nie koniecznie ;-)

c358e1f277a28eff7307aa5da5938cf9.png

Na jednym logu aż 5 napisów. Na pierwszy rzut oka logo nie jest pod tym względem przejrzyste. Logo ma być tylko i wyłącznie charakterystyczne. Takie, by było łatwe do zapamiętania i kojarzyło się z produktem/marką.

Jednym słowem, by ludzie je mogli bez problemu zapamiętać, czy to pod względem treści w nim zawartych (napisu), czy też wizualizacji graficznej (sygnetu).

Opublikowano

W moim przypadku chodzi o logo do wzmacniaczy gitarowych, znajomy poprosił mnie, żebym spróbował coś zrobić :)
Szkicuję już jakiś czas, bo chcę coś dobrego mu zaproponować :)

Nie jest to żaden profesjonalny projekt, a raczej pomoc znajomemu / próba poszerzenia horyzontów :)

Opublikowano

Struktura tworzenia logowypów:

1. Wypytujesz się kolegi/klienta, czego oczekuje. Jaka to ma być kolorystyka, czy ma być to skromne, czy bardziej z "szałem", czy ma zostać dodany jakiś sygnet, czy ma to być w formie 3d, czy 2d, ogólnie wszystko musisz wiedzieć.

2. Masz już info, co za tym idzie jakąś podstawę, bierzesz kartkę papieru ewentualnie otwierasz program tekstowy w komputerze i wypisujesz wszystko, co ci się kojarzy z produktem/firmą (np: hasło ekologia- zielony, listek,środowisko, woda etc). Zarówno przymiotniki, jak i rzeczowniki.

3. Znowu bierzesz kartkę i...rysujesz. Naprawdę jest to cholernie przydatne, nawet jak nie potrafisz rysować. Masz wtedy swoją wizualizację projektu, która nie jest już tylko w głowie, możesz zanim ją naniesiesz na illustratora jeszcze modyfikować.

4. Szukasz ewentualnych inspiracji w necie przy okazji patrząc, czy to, co sobie wymyśliłeś nie istnieje pod inną marką lub czy nie ma podobnego.

Tylko tak...ja tutaj pisze, jak się do tego zabrać, ale podstawowe pytanie: Czy wiesz, jak obsługiwać Adobe Illustrator, czy chociażby Photoshopa?:P Może potrzebujesz bardziej na początek wskazówek dotyczących obsługi programów, metod itp?

Opublikowano

@Wredna

Dzięki Tobie Photoshopa powoli rozgryzam - kiedyś miałem galerię i dosyć dużo mi podpowiadałaś, a aktualnie jestem w trakcie lektury (Zaklęcia Photoshopa - Anny Owczarz-Dadan) :D
Odnośnie ilustratora - byłem ze szkołą na kursie, więc wiem na jakiej zasadzie działa i podstaw obsługi się nauczyłem :)

Chodzi mi bardziej o samo wymyślenie loga/ wpadnięcie na pomysł, także jak najbardziej o dobrych rzeczach piszesz ;p

//Edit
Nie będę nowego tematu zakładał, bo nie ma sensu dla jednego pytania :)
Mam pomysł na to logo, aczkolwiek potrzebowałbym stworzyć czcionkę - wie ktoś od jakiej strony się za to zabrać?
Jakie programy ? itd :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...